Be present for a better birth, for a better future!

Τετάρτη 18/05/2022, 19:00 – 20:30

Συχνά η πρόθεση για μια φυσική και ομαλή γέννα σκοντάφτει σε άγχη, φόβους, περιοριστικές πεποιθήσεις και εξωτερικές πιέσεις που επηρεάζουν τις αποφάσεις και την συναισθηματική κατάσταση της μελλοντικής μητέρας, καθώς και την εξέλιξη και την ποιότητα του τοκετού.

Μέσα σε μια ανοιχτή, διαδικτυακή, βιωματική, ομαδική συνάντηση οι μελλοντικοί γονείς θα εξερευνήσουν πώς να βρίσκουν τον δρόμο ανάμεσα στις νεφελώδεις αυτές δυναμικές και να εστιάζουν στις ανάγκες του παρόντος και σε ό,τι είναι αληθινά σημαντικό για την καλύτερη δυνατή υποδοχή του νέου μέλους.

Συντονίστρια:  Στέλλα Αργυρούδη |  Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt |  Γνωρίζω & Ορίζω: τον Εαυτό μου, τη Σταδιοδρομία μου

To Γνωρίζω & Ορίζω: τον Εαυτό μου, τη Σταδιοδρομία μου στηρίζει το έργο του ENCA ήδη από το 2016 συναισθανόμενο και συμμεριζόμενο την αξία που έχουν οι πρώτες εμπειρίες του νέου ανθρώπου στην διαμόρφωσή του και στην εδραίωση υγιών μηχανισμών που θα διευκολύνουν την μετέπειτα πορεία του.

Σύνδεσμος της συνάντησης (πλατφόρμα zoom):

https://us02web.zoom.us/j/85787395513?pwd=WMIga00mVbjXEPoiT1UJQfaFYCeF-g.1

Meeting ID: 857 8739 5513, Passcode: 077186

Λόγω της αλληλεπιδραστικής φύσης της συνάντησης, θα είναι ενεργοποιημένες οι κάμερες. Η αίθουσα θα ανοίξει 18:45 και η παρουσίαση ξεκινά στις 19:00.

Το Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα – ENCA Hellas δημιουργήθηκε για να κατακτήσει ξανά το αυτονόητο: τον σεβασμό στην εγκυμοσύνη και τη γέννα, την προστασία του φυσικού τοκετού, την προώθηση του θηλασμού, το δικαίωμα της οικογένειας στην επιλογή να βιώσει την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα ως φυσική διαδικασία και όχι ως “αρρώστια” που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ιατρικά.

Το ENCA Hellas αποτελεί μια πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων πολιτών, φορέων και οργανισμών που δικτυώνονται, με στόχο τη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας στη χώρα μας. Τα μέλη του ENCA Hellas προσφέρουν τη δράση τους στο δίκτυο εθελοντικά, αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανισμών για τον Τοκετό ENCA και καλούν σε δράση πολίτες, επαγγελματίες, οργανισμούς, υπηρεσίες και φορείς που δραστηριοποιούνται σε κάθε τομέα έκφανσης του σεβασμού στη γέννα.

http://www.encahellas.eu/

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ENCA

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανισμών για τον Τοκετό (European Network of Childbirth Associations) ENCA ιδρύθηκε το 1993 στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, ως μια πρωτοβουλία του GfG (Οργανισμός Περιγεννητικής Αγωγής). Πρόκειται για ένα δίκτυο οργανισμών που δραστηριοποιούνται με στόχο τη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας για τις μητέρες και τα μωρά. Μέλη του αποτελούν ιδιώτες και φορείς ενεργών πολιτών, καταναλωτών, γονέων, εκπαιδευτών και συμβούλων τοκετού, μαιών και βοηθών μητρότητας, οι οποίοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξουν στρατηγικές για να βελτιωθούν οι συνθήκες, το περιβάλλον και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, το ENCAυποστηρίζει:

  • Ενδυνάμωση και υποστήριξη των γυναικών
  • Γέννα με επίκεντρο την οικογένεια
  • Θηλασμό
  • Περιγεννητική φροντίδα από μαίες και συμβούλους μητρότητας

Πώς λειτουργεί το δίκτυο του ENCA

Οι εθνικοί αντιπρόσωποι της κάθε χώρας-μέλους του ENCA πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις και διατηρούν στενή επαφή, έτσι ώστε να δημιουργήσουν σχέδια δράσης, να μοιραστούν ανησυχίες και να προσφέρουν αμοιβαία υποστήριξη. Βοηθάνε στη συλλογή και διάδοση της πληροφόρησης, οργανώνουν συνέδρια. Κάθε αντιπρόσωπος χώρας είναι υπεύθυνος να επικοινωνήσει την γνώση και την πληροφορία σε φορείς που ασχολούνται με τον τοκετό και την περιγεννητική φροντίδα, όπως και σε ομάδες γονέων, στη χώρα του.

https://enca.info/

 

Βιογραφικά Στοιχεία Συντονίστριας:

Στέλλα Αργυρούδη | Ψυχολόγος (ΑΠΘ), πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Εργασιακή Ψυχολογία ΜSc, και εκπαίδευση ως Gestalt Coach/Practitioner in Organizations. Έχει πολυετή εμπειρία ως θεραπεύτρια και ως εργασιακή σύμβουλος, σύμβουλος διαχείρισης σταδιοδρομίας εργαζομένων και ανέργων, επαγγελματικού προσανατολισμού εφήβων, καθώς και στην ανάπτυξη και εκπαίδευση ενηλίκων και ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Επιπλέον, με την ιδιότητά της ως ψυχοθεραπεύτρια έχει διδάξει στη Σχολή «Ας Γίνουμε Γονείς» προετοιμάζοντας ζευγάρια που επιθυμούν να γίνουν γονείς, έχει διεξάγει ομάδες νέων μητέρων στο HOPE Centro Rosas και διεξάγει ομάδες γονέων στο κέντρο αυτογνωσίας, ψυχοθεραπείας και διαχείρισης σταδιοδρομίας «Γνωρίζω & Ορίζω: τον Εαυτό μου, την Σταδιοδρομία μου». Ενδεικτικές συνεργασίες: ActionΑid Hellas, Hellas Employee Assistance Programs (HEAP) Evalion-SHL Hellas. Μέλος: HAGT, EAGT, ΕΕΨΕ και ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.